E-személyi

Tisztelt Kamarai Tagtársam!

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény alapján 2017. november 1-jétől valamennyi egészségügyi dolgozó köteles igénybe venni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) szolgáltatásait. Az EESZT szolgáltatásainak használatával gyorsabbá, kényelmesebbé és hatékonyabbá tehető a betegellátás.

Az EESZT szolgáltatásai az EESZT ágazati portálon is elérhetők, az egészségügyi dolgozók azonban általában az EESZT-t a megszokott medikai rendszerükkel fogják használni, az adatszolgáltatást ugyanis az EESZT-kompatibilis medikai rendszerek automatikusan megoldják. Az új e-egészségügyi szolgáltatások így integrálásra kerülnek a korábban jól megszokott rendszerbe.

Mint bizonyára tudomással bírnak erről, az adatok védelme érdekében az EESZT a legmagasabb fokú kibervédelemmel van ellátva. A rendszer a legmagasabb biztonsági szinten működik, 5-ös biztonsági szinten. Minden felhasználó kétfaktoros (birtoklás és tudás alapú) azonosítást követően léphet be a rendszerbe, a rendszer szolgáltatásaiba.

Az EESZT szolgáltatásainak használatához ezért tároló elemet tartalmazó személyazonosító okmánnyal (e-személyivel) történő azonosítás szükséges. Azok az egészségügyi dolgozók, akik nem rendelkeznek e-személyivel, munkájukat továbbra is tudják végezni, azonban az EESZT által elérhetővé tett adatokhoz nem férnek hozzá, és adatszolgáltatási kötelezettségeiket nem tudják teljesíteni.

Minden olyan dolgozó részére szükséges tehát az e-Személyi igazolvány kiváltása, aki az EESZT-t használni fogja, az EESZT-hez kapcsolódóan adatokat fog továbbítani.

A háziorvosi rendelőkben az orvosokat és az asszisztenseket, a patikákban ez minden expediáló dolgozót érint; a kórházaknál az orvosok számára biztosan szükséges e-Személyi igazolvány, mert így tudnak az EESZT-hez kapcsolódó medikai rendszerbe belépni, ahol mint kezelőorvos adatot tudnak lekérni a betegéről.

Felhívom ezért szíves figyelmét, hogy ha régi típusú személyi igazolvánnyal rendelkezik, úgy a legközelebbi kormányablakban igényeljen cserét, illetékmentesen.

Az e-személyit bármely kormányablakban ki lehet váltani. Az EESZT szolgáltatásainak használatára, az e-személyivel való azonosításra vonatkozó részletes tájékoztató elérhető a https://e-egeszsegugy.gov.hu/eszig oldalon; az Önhöz legközelebb eső kormányablakok megtalálásában pedig a http://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok portál ad segítséget.

Partnereink

Magyar Orvosi Kamara
HáziPatika.com
Euro Discount Club
Oftex
Weborvos.hu
Regöly Alapítvány

Bejelentkezés

A bejelentkezéshez regisztráció szükséges!