A hét végén csaknem ezer orvos vette a fáradtságot és töltötte ki a hírlevelünkben elküldött kérdőívet, amellyel a Budapesti Területi Szervezet szerette volna felmérni tagjai körében, ki hogyan képzeli el a jövőt az új jogállásról szóló szerződések aláírásának kapujában.

Célunk volt, hogy megismerjük, mennyire nyitottak a kérdéssel kapcsolatban a Kollégák, hogyan vélekednek a saját helyzetükről.

A kérdések megfogalmazásánál kifejezetten arra törekedtünk, hogy ki-ki arra válaszoljon, ami a jelenlegi helyzetét jellemzi és, amilyen döntés előtt áll/állhat, így a kérdésekre kapott válaszok is megosztottan alakultak.

Az alábbi diagramokon jól látható, hogy hogyan vélekedtek az egyes kérdésekről a Kollégák, akiknek ezúton is köszönjük a válaszokat, valamint hogy ezzel is segítették közösségünket.

Kedves Kollégák, Kamarai Tagjaink!
Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban sok kérdés vár még megválaszolásra, sok még a feladat, az egyeztetni való, de a MOK Budapesti Területi Szervezetében, lehetőségünkhöz mérten, igyekszünk tagjainkat segíteni ezekben a hónapokban is. A MOK elnökségével együttműködve az érdekvédelmet és a helyzet állandó értelmezését alapvető feladatunknak tartjuk, ennek érdekében, a rendelkezésünkre álló eszközöket felhasználva, most szeretnénk egy tájékoztató írást a figyelmükbe ajánlani, amely összefoglalja a jogviszonyra vonatkozó jogszabályokat a könnyebb megértést szolgálva. Fontos azonban tudni, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó jogszabályok alkalmazása, értelmezése elsősorban a munkáltatói jogkör gyakorlójának a feladata, azaz a munkáltatói jogkör gyakorlója az a személy, aki döntést hoz. A szakmai kamarának nincs hatásköre a jogszabály értelmezésre vagy állásfoglalás kiadására, pusztán tájékoztatási lehetőségünk van a jogi szabályokról. 
Üdvözlettel: Dr. Albert István elnök